Over ons

Kolenwagen was eerste brandweerauto

Het korps Klarenbeek werd op 17 Maart 1948 in Cafe Pijnappel opgericht. Voordien was er wellicht ook aan aantal Klarenbekers dat fungeerde als brandweerman, maar in 1948 werd het allemaal officieel.

De plaatselijke kolenboer was voor het bezorgen van de kolen en turf in het bezit van een vrachtwagen. Hieraan kon de motorspuit gekoppeld worden om naar de brand te rijden. In 1954 kreeg het brandweerkorps het voor elkaar om bij de lagere school een schuurtje te bouwen waar de motorspuit wat meer centraal in het dorp kon staan. Enkele jaren later werd de eerste tankautospuit in gebruik genomen. De auto paste precies in de garage. Voor de spuitgasten was er geen plaats meer om wat “na te blussen” en te vergaderen, hiervoor moest uitgeweken worden naar de plaatselijke cafe’s.

Na veel aandringen bij beide gemeentes (Klarenbeek is opgedeeld in: Klarenbeek gemeente Apeldoorn en Klarenbeek gemeente Voorst) kregen we in 1989 goedkeuring voor een nieuwe garage, ook op de oude plek bij de school waar beide gemeentes aan elkaar grenzen. Deze garage kreeg de toepasselijke naam: “Grenspost”. Hier is voldoende ruimte om na de oefeningen en uitrukken wat na te praten.

1997 hebben wij de huidige tankautospuit gekregen, en bestaat het korps nu uit 21 vrijwilligers.